Nie wiem, jak w Waszych miastach - ale ja u siebie zauważyłem ostatnio istny wysyp inwalidów...
ucieczka z miejsca kolizji - opłaca się i to bardzo
Zwiń
X
-
ucieczka z miejsca kolizji - opłaca się i to bardzo
Opiszę moją historię: 09/10/2010 na rondzie ("tradycyjnie oznakowanym") pani wjechała delikatnie w moje drzwi po czym uciekła w trakcie mojego telefonu na policję. Policja już nie chciała przyjechać - poprosili żebym się do nich pofatygował (dobrze że auto było sprawne) Pani spisała moje zeznania i wracam do domu pełen nadziei - w końcu podałem numery.
Ze strony UFG wziąłem sobie numer polisy sprawcy i zgłosiłem szkodę - Allianz zrobił oględziny i powiedział że ok wezmą odpowiedzialność ale jak bedzie mandat lub wyrok sądowy. Mandatu nie ma na wyrok to się czeka hoho albo jeszcze dłużej.
Byłem naiwny myśląc że z policji zaraz ktoś podjedzie pod adres sprawcy - może jeszcze się przecież okazać że pani była pijana. Błąd - oni wysyłają zaproszenie na komisariat - z terminem za dwa tygodnie - potem kolejne. Nikt się nie stawia - mija miesiąc... Wtedy do gry wkracza dzielnicowy - puka ze dwa razy o różnych porach i nie ma nikgo w domu. trudno - sprawia trafia do archiwum a numer na tzw dziennik policji...
Podsumowując - ucieczka z miejsca wypadku - opłaca się - należy tylko nie stawiać się na wezwania i max 3 miesiące pomieszkać u znajomych na wszelki wypadek a potem auto sprzedać lub przerejestrować - dla policji będziemy niczym filmowy Szakal - nieuchwytni.
Miałem moment kiedy zacząłem żalować że nie ruszłem w pościg ale mi przeszło bo w czasie pościgu jeszcze zrobiłbym krzywdę komuś lub sobie... Mam AC - trudno trochę zniżek poleci...
I tu z chęcią napisałbym: Koledzy widząc w Warszawie ciemnoszarego mercedesa WN ..... proszę o anonimowe zgłoszenie na policję ale sam nie wiem czy to legalne podać numery bo w tym kraju chroni się sprawcę a nie poszkodowanego.___________
Octavia SEDAN SLX 1,9 TDI ASV (110 KM)
-
-
Jest taka zasada u nas w Polsce, że musisz mieć nr rejestracyjny sprawcy i określić mniej więcej jaki to był samochód marka/model/kolor, bez tego ani rusz. Wtedy mimo, że ucieknie będzie miała z tego powodu problemy.
Ty zgłosisz na komisariacie o takiej sytuacji, spiszecie raport, następnie policja sprawdzi gdzie dana osoba zamieszkuje i mimo, że będziesz już w domu to policja zapuka do drzwi u sprawcy. Powiedzmy nikt nie otworzy drzwi więc wyślą wezwanie na komisariat i dalej nikt nie przyjdzie to po pewnym okresie zapewne 2 lub 3 miesięcy jest wystawiany list gończy za daną osobą, normalnie jak w kryminalnych ^ ^ . I jeśli sprawca chce normalnie żyć to w kuńcu przyjdzie na komisariat i się przyzna. Wtedy zaczyna się proces sądowny itp
Taką właśnie sytuacje miałem w zeszłym roku kiedy będąc u babci pijany gościu próbował zaparkować i uderzył tyłem w prawy przód skodzinki, szkody małe tylko błotnik lekko uszkodzony. Tylko, że tutaj był od razu samochód sprawcy lecz jego nie było i gościu nagle wsiąkł (podobno za granice) to po pewnym czasie był list gończy za nim ale gościu zmiękł i się przyznał. Była sprawa sądowa 30 grudnia i teraz musi przyjść pismo z sądu. Nie cały rok to zajęło ale w ASO zrobią i nie stracę 10 % zniżek ^ ^Arek
Komentarz
-
-
Re: ucieczka z miejsca kolizji - opłaca się i to bardzo
Zamieszczone przez yosssarianMam AC - trudno trochę zniżek poleci...
Powodzenia.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arhoaxzapewne 2 lub 3 miesięcy jest wystawiany list gończy za daną osobą, normalnie jak w kryminalnych ^ ^
A jeśli chodzi o zniżki z AC to mogę je odzyskać (+nadpłacone kwoty) po zakończeniu procesu regresowego czyli na świętego Nigdy wg mnie.___________
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yosssarianbo będzie w jakimśtam rejestrze.Wszystko idzie elektronicznie. Co prawda na komisariatach różnie na to się mówi - wpis do rejestru, list gończy, itd itd.
Użyje karty kredytowej, przyjdzie do pracy, zapisze się w jakimś urzędzie, zatrzyma go kontrola, będzie chciał wziąć pożyczkę w banku lub otworzyć konto - nagle dupa bo jest za nim list gończy i od razu jest zatrzymany tylko na terytorium UE to się może wydarzyć ;pArek
Komentarz
-
-
1. W ciągu 6 tyg. powinieneś otrzymać z Policji rozstrzygniecie w przedmiocie sprawy wszczęcie / odmowa wszczęcia śledztwa, czy już masz taki dokument ?
2. Jak wygląda sprawa dokumentacji od ubezpieczyciela, jakie już zgromadziłeś dokumenty ? Argument z mandatem jakaś paranoja, przecież mandat nie jest obligo.
3. W przypadku mojej znajomej interwencja Policji okazała się być na tyle skuteczną, iż sprawa zakończyła się pomyślnie, owszem poprosili o stawienie się na Komisariacie, złożenie zawiadomienia i sami poinformowali, że proszę o to, aby przyjechać wieczorem raz jeszcze jednak już po numer polisy i oświadczenie sprawcy, różnica polegała tylko na tym, iż koleżanka miała świadka, którego zeznania również spisali funkcjonariusze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macherstudio1. W ciągu 6 tyg. powinieneś otrzymać z Policji rozstrzygniecie w przedmiocie sprawy wszczęcie / odmowa wszczęcia śledztwa, czy już masz taki dokument ?
2. Jak wygląda sprawa dokumentacji od ubezpieczyciela, jakie już zgromadziłeś dokumenty ? Argument z mandatem jakaś paranoja, przecież mandat nie jest obligo.
3. W przypadku mojej znajomej interwencja Policji okazała się być na tyle skuteczną, iż sprawa zakończyła się pomyślnie, owszem poprosili o stawienie się na Komisariacie, złożenie zawiadomienia i sami poinformowali, że proszę o to, aby przyjechać wieczorem raz jeszcze jednak już po numer polisy i oświadczenie sprawcy, różnica polegała tylko na tym, iż koleżanka miała świadka, którego zeznania również spisali funkcjonariusze.
2 - dokumenty to kalkulacja naprawy i ostatnio po 90 dniach od zgłoszenia przyszła odmowa wypłaty odszkodowania - cała dokumentacja została obecnie z Alianz przesłana do MTU - może MTU pójdzie lepeij z regresem to też lezy w ich interesie...
3 - ja nie mam świadka - ta pani też nie ma, mam natomiast wgniecenie w drzwiach a pani zderzak już pewnie naprawiła //o ile policja to nagrywa to jest jeszcze zgłoszenie sprawy i pisk opon uciekającego merola w tle ... // no łudzę się jeszcze że to ignorowanie wezwań Policji działa na niekorzyść sprawcy ale pewnie niekoniecznie
hmm nie znam się na modelach - skupiłem się na numerach ale wygląd miał elegancki - sedan-limuzyna -kolor grafit , szary cos takiego, na pewno nie była to A-klasse ani żadne SUV-y___________
Komentarz
-
-
Ojcu kiedyś przerysował bok koleś dostawczakiem i odjechał. Nie zapamiętał numerów dokładnie :? Przeszedł się po sklepach pytając czy była dostawa i od kogo. Zajechał pod tą firmę i było tam to auto - z lakierem ojca na listwie. Policję zawołał, przyjechali pod ten adres, pooglądali samochody, spisali oświadczenia i sprawa zakończyła się na wypłacie z OC sprawcy.
Podsumowując, załatwienie takiego problemu w dużej mierze zależy od chęci policjantów.
Stało się to w Białymstoku na Zachodniej, dostawczak znaleziony na Antoniuku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yosssarianZamieszczone przez macherstudio1. W ciągu 6 tyg. powinieneś otrzymać z Policji rozstrzygniecie w przedmiocie sprawy wszczęcie / odmowa wszczęcia śledztwa, czy już masz taki dokument ?
2 - dokumenty to kalkulacja naprawy i ostatnio po 90 dniach od zgłoszenia przyszła odmowa wypłaty odszkodowania - cała dokumentacja została obecnie z Alianz przesłana do MTU - może MTU pójdzie lepeij z regresem to też lezy w ich interesie...
3 - ja nie mam świadka - ta pani też nie ma, mam natomiast wgniecenie w drzwiach a pani zderzak już pewnie naprawiła //o ile policja to nagrywa to jest jeszcze zgłoszenie sprawy i pisk opon uciekającego merola w tle ... // no łudzę się jeszcze że to ignorowanie wezwań Policji działa na niekorzyść sprawcy ale pewnie niekoniecznie
hmm nie znam się na modelach - skupiłem się na numerach ale wygląd miał elegancki - sedan-limuzyna -kolor grafit , szary cos takiego, na pewno nie była to A-klasse ani żadne SUV-y
Ad. 2 - w razie czego podeślij skan poczytamy
Ad. 3 - chodzi mi też o świadka, który potwierdzi charakter Twoich uszkodzeń i rozmiar [/b]
Komentarz
-
-
W zeszłą zimę na rondzie w auto mojego ojca wjechała kobieta. Ojciec dogonił ją na światłach, podszedł i poprosił by się zatrzymała tuż za światłami. Zapaliło się zielone, ona jedynka i uciekła. Ojciec pojechał na komisariat, podał nr rejestracyjne auta, model, kolor, opis kierowcy i co? Dupa, nic się nie ruszyło w sprawie od roku. Polska - chory kraj.
Komentarz
-
-
-
Zamieszczone przez szkodamiałem podobnie, oczywiście, że opłaca się uciec :?
nawet nie chcieli podjechać kiedy jechałem za gościem tylko kazali mi przyjechac na komisariat :lol:
no a potem to już wielkie gówno.
A wiec chyba zostaje w takiej sytuacji klamac ze widzialo sie ze sprawca ma bron, a pozniej najwyzej mowic ze to musialo byc cos innego i nam sie wydawalo. Chyba to jedyny sposob aby polcja dzialala tak jak powinna.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Yarwasytuacji klamac ze widzialo sie ze sprawca ma bron
zawsze może być pod wpływem alco lub drugów :Pprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez Yarwasytuacji klamac ze widzialo sie ze sprawca ma bron
zawsze może być pod wpływem alco lub drugów :P
A po to, że jak powiedziałem pani na dyspozytorni, że typek właśnie ucieka z miejsca zdarzenia, zacząłem podawać i dane auta i że jest nie bezpieczny bo może być pod wpływem środków odurzających (dlaczego by uciekał?) to zamiast przyjąć sprawę się mnie paniusia pyta - na jakiej podstawie wnioskuję że ten pan jest pijany lub naćpany.
Nie powiem co mi opadło. Straty - naprawa u kolegi, 2,5k PLN
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarwaA polsja ze nie majaj radiowozów, ludzi itp.
na komisariacie skutecznie mnie zniechęcili, chociaż oczywiście nie zniechęcali, więc kupiłem sobie lusterko do astry za 100PLN i się sprawa zakończyłasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez soszek81Nie powiem co mi opadło
jeśli masz jakieś wątpliwości- prosisz o kontakt z Wydziałem Spraw wewnętrznych komendy i .... po ptakach :wink:
ludzie!
nauczcie się że macie jakieś prawa i nauczcie się z nich korzystać :wink:
i że nikt za was pewnych rzeczy nie załatwi
przypomina mi się opowieść brata mojego kolegi jak zamieszkał w niemczech i wyrzucał śmieci nie do tych pojemników :wink:
przyjechala polcja, dostał mandat poczym podszedl do niego jego sąsiad i powiedział, że to on wezwał policję, żeby sąsiad zrozumial jakie tu panują zwyczaje
brat kolegi podziekowal za troskę
a w Polsce?-pewnie każdy przyp... by takiemu sąsiadowiprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
Komentarz