ucieczka z miejsca kolizji - opłaca się i to bardzo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • celtics
    Classic
    • 2009
    • 28

Nie wiem, jak w Waszych miastach - ale ja u siebie zauważyłem ostatnio istny wysyp inwalidów...
  • yosssarian
    Drive
    • 2008
    • 79

Opiszę moją historię: 09/10/2010 na rondzie ("tradycyjnie oznakowanym") pani wjechała delikatnie w moje drzwi po czym uciekła w trakcie mojego telefonu na policję. Policja już nie chciała przyjechać - poprosili żebym się do nich pofatygował (dobrze że auto było sprawne) Pani spisała moje zeznania i wracam do domu pełen nadziei - w końcu podałem numery.
    Ze strony UFG wziąłem sobie numer polisy sprawcy i zgłosiłem szkodę - Allianz zrobił oględziny i powiedział że ok wezmą odpowiedzialność ale jak bedzie mandat lub wyrok sądowy. Mandatu nie ma na wyrok to się czeka hoho albo jeszcze dłużej.
    Byłem naiwny myśląc że z policji zaraz ktoś podjedzie pod adres sprawcy - może jeszcze się przecież okazać że pani była pijana. Błąd - oni wysyłają zaproszenie na komisariat - z terminem za dwa tygodnie - potem kolejne. Nikt się nie stawia - mija miesiąc... Wtedy do gry wkracza dzielnicowy - puka ze dwa razy o różnych porach i nie ma nikgo w domu. trudno - sprawia trafia do archiwum a numer na tzw dziennik policji...
    Podsumowując - ucieczka z miejsca wypadku - opłaca się - należy tylko nie stawiać się na wezwania i max 3 miesiące pomieszkać u znajomych na wszelki wypadek a potem auto sprzedać lub przerejestrować - dla policji będziemy niczym filmowy Szakal - nieuchwytni.
    Miałem moment kiedy zacząłem żalować że nie ruszłem w pościg ale mi przeszło bo w czasie pościgu jeszcze zrobiłbym krzywdę komuś lub sobie... Mam AC - trudno trochę zniżek poleci...
    I tu z chęcią napisałbym: Koledzy widząc w Warszawie ciemnoszarego mercedesa WN ..... proszę o anonimowe zgłoszenie na policję ale sam nie wiem czy to legalne podać numery bo w tym kraju chroni się sprawcę a nie poszkodowanego.

Komentarz

• Wojtas_Poznań
      RS
      • 2010
      • 2822

Zamieszczone przez yosssarian
      bo w tym kraju chroni się sprawcę a nie poszkodowanego
      smutne, ale niestety czasami jak najbardziej prawdziwe
      SPOT Poznań:
      .....
      ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

miałem podobnie, oczywiście, że opłaca się uciec :?
        nawet nie chcieli podjechać kiedy jechałem za gościem tylko kazali mi przyjechac na komisariat :lol:
        no a potem to już wielkie gówno.
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Mickul
          RS
          • 2010
          • 2847

Podaj numery - sporo osób ma tutaj pewnie znajomości. :P

Komentarz

• Arhoax
            Ambiente
            • 2010
            • 181

Jest taka zasada u nas w Polsce, że musisz mieć nr rejestracyjny sprawcy i określić mniej więcej jaki to był samochód marka/model/kolor, bez tego ani rusz. Wtedy mimo, że ucieknie będzie miała z tego powodu problemy.

Ty zgłosisz na komisariacie o takiej sytuacji, spiszecie raport, następnie policja sprawdzi gdzie dana osoba zamieszkuje i mimo, że będziesz już w domu to policja zapuka do drzwi u sprawcy. Powiedzmy nikt nie otworzy drzwi więc wyślą wezwanie na komisariat i dalej nikt nie przyjdzie to po pewnym okresie zapewne 2 lub 3 miesięcy jest wystawiany list gończy za daną osobą, normalnie jak w kryminalnych ^ ^ . I jeśli sprawca chce normalnie żyć to w kuńcu przyjdzie na komisariat i się przyzna. Wtedy zaczyna się proces sądowny itp

Taką właśnie sytuacje miałem w zeszłym roku kiedy będąc u babci pijany gościu próbował zaparkować i uderzył tyłem w prawy przód skodzinki, szkody małe tylko błotnik lekko uszkodzony. Tylko, że tutaj był od razu samochód sprawcy lecz jego nie było i gościu nagle wsiąkł (podobno za granice) to po pewnym czasie był list gończy za nim ale gościu zmiękł i się przyznał. Była sprawa sądowa 30 grudnia i teraz musi przyjść pismo z sądu. Nie cały rok to zajęło ale w ASO zrobią i nie stracę 10 % zniżek ^ ^
            Arek

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

wspolczuje.

coz, ukochana Ojczyzna daje ciala niemal na kazdym polu.

a numery podaj - czemuz by nie :-)
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• looker
                RS
                • 2008
                • 1886
                • Octavia II (1Z3)
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Re: ucieczka z miejsca kolizji - opłaca się i to bardzo

Mam AC - trudno trochę zniżek poleci...
                Niekoniecznie - po naprawie z AC Twoje TU powinno wystąpić z tzw. roszczeniem regresowym do TU sprawcy. Prawie na pewno poczekają na podstawę czyli np. wyrok albo dobrowolne oświadczenie winy ale jest szansa na uratowanie zniżek i bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia.
                Powodzenia.
                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• yosssarian
                  Drive
                  • 2008
                  • 79

Zamieszczone przez Arhoax
                  zapewne 2 lub 3 miesięcy jest wystawiany list gończy za daną osobą, normalnie jak w kryminalnych ^ ^
                  nie będzie żadnego listu gończego - potwierdzałem to na policji. po prostu jak go trafią na kontroli to go zatrzymają i tyle bo będzie w jakimśtam rejestrze.

A jeśli chodzi o zniżki z AC to mogę je odzyskać (+nadpłacone kwoty) po zakończeniu procesu regresowego czyli na świętego Nigdy wg mnie.

Komentarz

• Arhoax
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 181

bo będzie w jakimśtam rejestrze.
                    Tak zwany list gończy - wpisanie do rejestru do osób poszukiwanych w sprawie danego przestępstwa/wykroczenia ;p Bo plakatów z jego twarzą nigdzie nie wywieszą Wszystko idzie elektronicznie. Co prawda na komisariatach różnie na to się mówi - wpis do rejestru, list gończy, itd itd.

Użyje karty kredytowej, przyjdzie do pracy, zapisze się w jakimś urzędzie, zatrzyma go kontrola, będzie chciał wziąć pożyczkę w banku lub otworzyć konto - nagle dupa bo jest za nim list gończy i od razu jest zatrzymany tylko na terytorium UE to się może wydarzyć ;p
                    Arek

Komentarz

• yosssarian
                      Drive
                      • 2008
                      • 79

OK więc najechała mnie pani Mercedesem WN 46929. Właścicielem jest pan i ten pan nie stawia się na wezwania Policji. Gdyby ktoś widział auto to proszę wybrać numer 997 - zgłoszenie można zrobic anonimowo.

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8038
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

yosssarian, podaj jeszcze model i kolor aby łatwiej go wypatrzyć.
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• macherstudio
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 2378
                          • Mitshibishi
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

1. W ciągu 6 tyg. powinieneś otrzymać z Policji rozstrzygniecie w przedmiocie sprawy wszczęcie / odmowa wszczęcia śledztwa, czy już masz taki dokument ?

2. Jak wygląda sprawa dokumentacji od ubezpieczyciela, jakie już zgromadziłeś dokumenty ? Argument z mandatem jakaś paranoja, przecież mandat nie jest obligo.

3. W przypadku mojej znajomej interwencja Policji okazała się być na tyle skuteczną, iż sprawa zakończyła się pomyślnie, owszem poprosili o stawienie się na Komisariacie, złożenie zawiadomienia i sami poinformowali, że proszę o to, aby przyjechać wieczorem raz jeszcze jednak już po numer polisy i oświadczenie sprawcy, różnica polegała tylko na tym, iż koleżanka miała świadka, którego zeznania również spisali funkcjonariusze.
                          www.prostetorodo.pl

Komentarz

• yosssarian
                            Drive
                            • 2008
                            • 79

Zamieszczone przez macherstudio
                            1. W ciągu 6 tyg. powinieneś otrzymać z Policji rozstrzygniecie w przedmiocie sprawy wszczęcie / odmowa wszczęcia śledztwa, czy już masz taki dokument ?

2. Jak wygląda sprawa dokumentacji od ubezpieczyciela, jakie już zgromadziłeś dokumenty ? Argument z mandatem jakaś paranoja, przecież mandat nie jest obligo.

3. W przypadku mojej znajomej interwencja Policji okazała się być na tyle skuteczną, iż sprawa zakończyła się pomyślnie, owszem poprosili o stawienie się na Komisariacie, złożenie zawiadomienia i sami poinformowali, że proszę o to, aby przyjechać wieczorem raz jeszcze jednak już po numer polisy i oświadczenie sprawcy, różnica polegała tylko na tym, iż koleżanka miała świadka, którego zeznania również spisali funkcjonariusze.
                            1 - nie,ale Policja zapowiadała jakieś 2 tygodnie temu że coś mi wyślą - że sprawa trafia do archiwum itp.

2 - dokumenty to kalkulacja naprawy i ostatnio po 90 dniach od zgłoszenia przyszła odmowa wypłaty odszkodowania - cała dokumentacja została obecnie z Alianz przesłana do MTU - może MTU pójdzie lepeij z regresem to też lezy w ich interesie...

3 - ja nie mam świadka - ta pani też nie ma, mam natomiast wgniecenie w drzwiach a pani zderzak już pewnie naprawiła //o ile policja to nagrywa to jest jeszcze zgłoszenie sprawy i pisk opon uciekającego merola w tle ... // no łudzę się jeszcze że to ignorowanie wezwań Policji działa na niekorzyść sprawcy ale pewnie niekoniecznie

hmm nie znam się na modelach - skupiłem się na numerach ale wygląd miał elegancki - sedan-limuzyna -kolor grafit , szary cos takiego, na pewno nie była to A-klasse ani żadne SUV-y

Komentarz

• krzysiek13
                              L&K
                              • 2010
                              • 1155

Ojcu kiedyś przerysował bok koleś dostawczakiem i odjechał. Nie zapamiętał numerów dokładnie :? Przeszedł się po sklepach pytając czy była dostawa i od kogo. Zajechał pod tą firmę i było tam to auto - z lakierem ojca na listwie. Policję zawołał, przyjechali pod ten adres, pooglądali samochody, spisali oświadczenia i sprawa zakończyła się na wypłacie z OC sprawcy.
                              Podsumowując, załatwienie takiego problemu w dużej mierze zależy od chęci policjantów.
                              Stało się to w Białymstoku na Zachodniej, dostawczak znaleziony na Antoniuku.
                              Octavia

Komentarz

• macherstudio
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 2378
                                • Mitshibishi
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez macherstudio

1 - nie,ale Policja zapowiadała jakieś 2 tygodnie temu że coś mi wyślą - że sprawa trafia do archiwum itp.

2 - dokumenty to kalkulacja naprawy i ostatnio po 90 dniach od zgłoszenia przyszła odmowa wypłaty odszkodowania - cała dokumentacja została obecnie z Alianz przesłana do MTU - może MTU pójdzie lepeij z regresem to też lezy w ich interesie...

3 - ja nie mam świadka - ta pani też nie ma, mam natomiast wgniecenie w drzwiach a pani zderzak już pewnie naprawiła //o ile policja to nagrywa to jest jeszcze zgłoszenie sprawy i pisk opon uciekającego merola w tle ... // no łudzę się jeszcze że to ignorowanie wezwań Policji działa na niekorzyść sprawcy ale pewnie niekoniecznie

hmm nie znam się na modelach - skupiłem się na numerach ale wygląd miał elegancki - sedan-limuzyna -kolor grafit , szary cos takiego, na pewno nie była to A-klasse ani żadne SUV-y
                                Ad. 1 - daj znać jak przyjdzie z policji
                                Ad. 2 - w razie czego podeślij skan poczytamy
                                Ad. 3 - chodzi mi też o świadka, który potwierdzi charakter Twoich uszkodzeń i rozmiar [/b]
                                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Lelon
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 130

W zeszłą zimę na rondzie w auto mojego ojca wjechała kobieta. Ojciec dogonił ją na światłach, podszedł i poprosił by się zatrzymała tuż za światłami. Zapaliło się zielone, ona jedynka i uciekła. Ojciec pojechał na komisariat, podał nr rejestracyjne auta, model, kolor, opis kierowcy i co? Dupa, nic się nie ruszyło w sprawie od roku. Polska - chory kraj.

Komentarz

• yosssarian
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 79

załączam pismo z Policji - 25kb // TIFF

Uploaded with ImageShack.us
                                    Załączone pliki

Komentarz

• Arhoax
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 181

yosssarian, zapodaj to na jakiś hosting bo mój lapek nie rozpoznaje tego formatu pliku i mam tylko:

"KOMENDA_RUCHU_DROGOWEGO_20110117.tif
                                      Plik ściągnięto 25 raz(y) 23,41 KB"
                                      Arek

Komentarz

• Yarwa
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 915
                                        • BMW

Zamieszczone przez szkoda
                                        miałem podobnie, oczywiście, że opłaca się uciec :?
                                        nawet nie chcieli podjechać kiedy jechałem za gościem tylko kazali mi przyjechac na komisariat :lol:
                                        no a potem to już wielkie gówno.
                                        znam przypadek z ulicy Wrocławia trochę podobny do twojego. JAkieś 10lat temu znajomemu ukradli golfa III. Oczywiście zgłoszenie na policję bla bla bla coś spisali i wiaodmo gówno to daje. Właściciel wymyslil ze wsiadzie ze znajomym w auto i beda jezdzic po Wroclawiu i moze bedą mieć szczescie i namierza jego golfa. I udalo mu sie rzeczywiscie namierzyc, ot szczescie. Dzwoni na policje a ze ukradli mu, zglaszal a teraz wyczail zlodzieja w jego aucie i jedzie za nim nie pamietam po jakiej ul. we Wrocku (nie istotne). A polsja ze nie majaj radiowozów, ludzi itp. Jakas masakra. Policja gówno zrobila, czlowiek sam odnalazl auto i i tak nie chcieli pomóc. Na szczescie znajomy pomyslal, zadzwonil jeszcze raz na policje i powiedzial ze jedzie za tym zlodziejem i wydaje mu sie ze widzial ze koles ma bron i to dopiero poskutkowalo. Policja wtedy zrobila oblawe i facet odzyskal auto.

A wiec chyba zostaje w takiej sytuacji klamac ze widzialo sie ze sprawca ma bron, a pozniej najwyzej mowic ze to musialo byc cos innego i nam sie wydawalo. Chyba to jedyny sposob aby polcja dzialala tak jak powinna.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 7723
                                          • Volkswagen
                                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Yarwa
                                          sytuacji klamac ze widzialo sie ze sprawca ma bron
                                          Yarwa, a po co?
                                          zawsze może być pod wpływem alco lub drugów :P
                                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• soszek81
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1245

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                            Zamieszczone przez Yarwa
                                            sytuacji klamac ze widzialo sie ze sprawca ma bron
                                            Yarwa, a po co?
                                            zawsze może być pod wpływem alco lub drugów :P

A po to, że jak powiedziałem pani na dyspozytorni, że typek właśnie ucieka z miejsca zdarzenia, zacząłem podawać i dane auta i że jest nie bezpieczny bo może być pod wpływem środków odurzających (dlaczego by uciekał?) to zamiast przyjąć sprawę się mnie paniusia pyta - na jakiej podstawie wnioskuję że ten pan jest pijany lub naćpany.

Nie powiem co mi opadło. Straty - naprawa u kolegi, 2,5k PLN
                                            Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Yarwa
                                              A polsja ze nie majaj radiowozów, ludzi itp.
                                              no to właśnie u mnie było to samo
                                              na komisariacie skutecznie mnie zniechęcili, chociaż oczywiście nie zniechęcali, więc kupiłem sobie lusterko do astry za 100PLN i się sprawa zakończyła
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez soszek81
                                                Nie powiem co mi opadło
                                                soszek81, wszystkie rozmowy są nagrywane
                                                jeśli masz jakieś wątpliwości- prosisz o kontakt z Wydziałem Spraw wewnętrznych komendy i .... po ptakach :wink:

ludzie!
                                                nauczcie się że macie jakieś prawa i nauczcie się z nich korzystać :wink:
                                                i że nikt za was pewnych rzeczy nie załatwi

przypomina mi się opowieść brata mojego kolegi jak zamieszkał w niemczech i wyrzucał śmieci nie do tych pojemników :wink:
                                                przyjechala polcja, dostał mandat poczym podszedl do niego jego sąsiad i powiedział, że to on wezwał policję, żeby sąsiad zrozumial jakie tu panują zwyczaje
                                                brat kolegi podziekowal za troskę

a w Polsce?-pewnie każdy przyp... by takiemu sąsiadowi
                                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• zachar_szczecin
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 59

Re: ucieczka z miejsca kolizji - opłaca się i to bardzo

bo w tym kraju chroni się sprawcę a nie poszkodowanego.
                                                  znam to z własnego doświadczenia ja dostałem wyrok w zawieszeniu za to że złodziejowi połamałem reke jak wyciągał mi sprzęt grający z auta

Komentarz

Pracuję...